Auziti bine ? - test de evaluare

Semnele hipoacuziei pot aparea dupa multi ani, sau pot aparea brusc. Oricum, aceste semne determina o viata tot mai dificila.
Daca raspundeti cu da la cateva dintre intrebarile de mai jos, se poate spune ca aveti o pierdere de auz.

In consecinta, este bine sa contactati un audiolog pentru mai multe informatii.

 1. Cand priviti la televizor obisnuiti sa dati volumul mai tare deseori deranjand pe cei din jur?

 2. Vi se intampla des sa rugati repetarea unor cuvinte sau sa vi se vorbeasca mai tare?

 3. Simtiti des ca oamenii din jurul dumneavoastra "mormaie" sau vorbesc neclar?

 4. Aveti probleme de intelegere a conversatiilor purtate in medii zgomotoase sau purtate in acelasi timp in care si altii vorbesc?

 5. Cineva din familie, colegii sau prietenii v-au intrebat daca aveti probleme de auz?

 6. Evitati des petrecerile sau evenimentele sociale din cauza zgomotului, pentru ca nu intelegeti cand vi se vorbeste?

 7. In timpul conversatiilor, in masina, restaurant sau alte locuri zgomotoase vi se intampla sa aveti probleme de intelegere a celor ce vorbesc?

 8. Va simtiti obosit / stresat dupa ce ascultati sau vorbiti o perioada mai lunga de timp?

 9. Va este necesar sa va asezati langa cei care vorbesc, in primele randuri la intalniri, servicii religioase sau la mese pentru a intelege?

 10. Aveti probleme de auz si de intelegere a celor cu care vorbiti daca nu puteti sa urmariti miscarea buzelor?

 11. Vi se intampla frecvent sa nu puteti localiza o sursa sonora?

 

Pierderea de auz

De obicei pierderile de auz se declanseaza fara semne/simptome vizibile.

Ce auzim este de fapt ceea ce putem auzi! Aceasta inseamna ca poate sa ni se para ca auzim bine, cand de fapt putem avea o pierdere usoara de auz (hipoacuzie). Adevarul poate fi urmatorul: atunci cand se dobandeste o pierdere de auz creierul nostru in prima faza se va adapta noii situatii si va incerca sa compenseze acele semnale slabe primite prin urechi. Asfel, dupa o perioada in care creierul incearca sa compenseze sunetele din ce in ce mai slabe, acesta va uita "cum sa auda" deoarece nu isi va mai putea aminti "cum suna" cuvintele in mod normal.

 Intelegerea pierderii de auz - pierderea de auz iti va schimba viata!

Chiar si o conversatie simpla poate fi epuizanta pentru persoanele cu pierdere de auz, iar o discutie cu mai multi participanti necesita un efort foarte intens. Comunicarea activa este dificila si poate conduce rapid la izolare.

Pierderile de auz pot avea mai multe cauze, dar din fericire in cele mai multe cazuri, acestea pot fi rezolvate cu succes.

 Cauze ale pierderii auzului

 Pierderile de auz pot fi rezultatul afectiunilor urechii externe, medii si/sau interne:

 Cauze care afecteaza urechea externa

Problemele tipice care afecteaza urechea extena includ dopurile de ceara sau infectiile canalului auditiv. De obicei tratarea acestor probleme este usoara, insa este important sa se actioneze rapid pentru a nu fi afectat auzul.

 Cauze care afecteaza urechea medie:

Inflamatiile, lichide dupa timpan, perforatii ale timpanului si otoscleroza (intarirea oaselor din urechea medie) sunt cele mai comune probleme care afecteaza functiile urechii medii. Cele mai multe probleme ale urechii externe si medii pot fi vindicate cu medicatie sau prin chirurgie. Cand acestea nu sunt posibile pierderile de auz pot fi recuperate cu aparate auditive.

 Cauze care afecteaza urechea interna:

Majoritatea pierderilor de auz au la baza probleme ale urechii interne. Cea mai comuna cauza este procesul natural de imbatranire. Dar exista si alti multi factori care pot afecta abilitatea auditiva a persoanelor, cum ar fi: expunerea indelungata la sunete foarte puternice, anumite medicamente sau traumatisme craniene, etc. De obicei pierderile de auz cauzate de probleme ale urechii interne nu pot fi vindecate pe cale medicamentoasa sau chirurgicala simpla. In aceste cazuri  aparatele auditive reprezenta solutia unica de reabilitare auditiva.

Nu astepta prea mult! Depinde de tine, de cat de repede actionezi, sa-ti recuperezi auzul si sa te poti intoarce la activitatile cotidiene cu care erai obisnuit.

structura urechii

 

Ce inseamna aparate auditive?

Atunci cand hipoacuzia nu mai poate fi recuperata pe cale medicamentoasa sau chirurgicala, se recurge la protezarea auditiva.

Din toata varietatea de proteze auditive disponibile, audiologul o va alege pe aceea care se potriveste cel mai bine gradului si tipului de hipoacuzie, stilului de viata al pacientului, posibilitatilor financiare si varstei acestuia.

Despre aparate auditive.

 

Aparatele auditive sunt adecvate fiecarei persoane (acelasi aparat nu poate fi utilizat la cealalta ureche sau de catre alta persoana). Ele functioneaza cu baterii speciale Zinc-Aier, pe care le puteti procura de la centrele noastre de protezare. Utilizarea altor tipuri de baterii deterioreaza proteza. Puteti utiliza telefonul chiar daca purtati proteza auditiva. Utilizarea unui aparat auditiv adecvat scaderii de auz si bine reglat are efecte benefice auspra auditiei; din contra o indicatie gresita poate fi daunatoare si poate deteriora resturile de auz existente.

    Tipul de proteza auditiva se alege deci in functie de scaderea auzului, de varsta dar si de conformatia anatomica a urechii respective (de exemplu daca un pacient are o scadere moderata a auzului pentru care ar fi indicat un dispozitiv intraauricular, dar are un conduct auditiv foarte ingust optiunea corecta este pentru o proteza retroauriculara).

 Pentru a auzi perfect avem nevoie de ambele urechi!

Cateva avantaje ale unei bune functionari ale acestora sunt:

- Localizarea sunetelor

- Intelegerea usoara a interlocutorilor in conditiile unui fundal zgomotos

- O apreciere corecta a intensitatii sunetelor

De ce alegem produsele REXTON?

 • deoarece aparatele auditive SIEMENS/REXTON inseamna calitate;

 • deoarece SIEMENS/REXTON este cunoscuta in intreaga lume ca lider in inovatii tehnice ce ajuta oamenii sa traiasca si sa comunice mai bine;

 • deoarece lucram cu universitati de renume, clinici si centre auditive pentru a gasi solutiile optime pentru auzul dumneavoastra;

 • deoarece protezele SIEMENS/REXTON sunt rezultatul unor cercetari stiintifice laborioase;

 • deoarece gasiti SIEMENS/REXTON oriunde in lume.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Centrul de audiologie si protezare auditiva AcustMED este acreditat conform Standardelor Internationale.


© 2010 AcustMED